INOVACIJETEHNIČKI IZUMI

BIG DATA U UTRKAMA FORMULE 1

0

Važna sastavnica uspjeha Mercedesa u utrkama Formule 1, pored inovativnih tehnoloških rješenja i vrsnih vozača, je i specifičan strateški pristup. Taj se pristup sastoji u razbijanju velikoga, bolje reći, glavnoga cilja u niz malih segmenata, pri čemu se svaki od njih poboljšava. Nakon što se tako unaprijeđeni manji segmenti spoje, ostvaruje se kumulativni pomak, koji je vidljiv u poboljšanju niza performansi. Realizacije te strategije ostvaruje se učenjem, odnosno usavršavanjem uz pomoć big data tehnologije. Riječ je o tehnologiji za obradu ogromne količine podataka.

„Kada sam počeo raditi u F1, pratili smo osam kanala podataka. Sada ih imamo 16.000 za svaki parametar bolida, a još 50.000 izvlačimo iz njih“, rekao je inženjer s diplomom Cambridgea Paddy Lowe, tehnički direktor Mercedesa F1, navodi Matthew Syed u knjizi Kako učiti iz pogrešaka. „Svaki kanal dostavlja informacije o nekom malom aspektu izvedbe, izvještava nas o pojedinostima, ali nam ujedno omogućava da izoliramo ključne mjerne podatke, koji nam pomažu da ostvarimo poboljšanja.“

Mercedesova inženjerske analize u boksu

Povezanost obrade velikih količina podataka, odnosno tehnologije big data i iznimnih postignuća najvidljivija je u pit-stopu (boksu), a to je jedna od 1.000 različitih  komponenti koje odlučuju o tome hoće li tim Formule 1 biti uspješan ili neuspješan. Dakle, konačna pobjeda u Formuli 1 zasniva se na mnoštvu tehničkih detalja, čije poboljšavanje rezultira sinergijskim efektom vidljivim u besprijekornom funkcioniranju bolida. Te se superiorne performanse moraju skladno nadopuniti s vrhunskim vozačem, briljantnim i kreativnim tehničkim timom, te financijskom potporom za kontinuirano istraživanje i razvoj.   

Optimalno funkcioniranje tehnoloških procedura mora se realizirati u svim segmentima funkcioniranja Mercedesova tima Formule 1. To uključuje, kako smo već spomenuli, i procese koji se odvijaju unutar pit-stopa. Mercedesovi inženjeri su za obavljanje poslova u boksu razradili originalnu strategiju. Međutim, njena je realizacija iznimno zahtjevna, jer je riječ o kompleksnom projektu. Zbog toga su osmislili senzore za mjerenje tehnoloških performansi, koji su podloga za vrednovanje funkcionalnosti teorijskih inženjerskih zamisli.

Međutim, najvažniji segment realizacije maksimalno učinkovitoga funkcioniranja procesa u pit-stopu  tek  slijedi. Nakon provedbe čitavoga ciklusa uvježbavanja inicijalne strategije odmah je uočen niz stavki, bolje reći parametara, koji nisu bili obuhvaćeni mjerenjem. Već su probna testiranja u boksu upućivala na podatkovne točke važne za ostvarenje projekta, a koje nisu bile obuhvaćene izvornom shemom. Zbog toga se u drugoj fazi realizacije projekta radilo na poboljšavanju mjerne statistike i to prije početka praktičnoga poboljšavanja procesa u boksu.

Senzori i primjena big data tehnologije

Instalirano je osam senzora na svaki pištolj za skidanje kotača, kako bi se što sustavnije prikupljali podaci. Već njihovim praćenjem, ne obraćajući se osobi zaduženoj za skidanje kotača, moguće je s potpunom sigurnošću utvrditi što se događa pri svakom dolasku u boks. Kada pištolj dođe u kontakt s vijkom, moguće je uočiti kako je, primjerice, sjeo za 20 stupnjeva od optimalnoga kuta. Kada se pištolj uključi, moguće je utvrditi koliko je trebalo vijku da popusti i oslobodi kotač s osovine.

Također, moguće je utvrditi koliko se brzo član tima s pištoljem odmaknuo ; koliko je brzo uspostavio kontakt ; koliko mu je trebalo da skine kotač i novi namjesti na osovinu ; kako ga je pričvrstio i koliko mu je trebalo vremena za to. Ti sveobuhvatni i precizni podaci omogućavaju poboljšavanje svih elemenata operacije, što u konačnici rezultira optimalnom izvedbom.

Pored tehnološkog usavršavanja nužno je uvježbavati članove tima. Vježba izgleda otprilike ovako. Kada tri člana time doguraju bolid glavnoga Mercedesova vozača Lewisa Hamiltona u boks, na njega se odmah baca tim od 16-ak ljudi. Svi imaju točno utvrđene zadaće koje brzo i skladno izvršavaju. Vježbu stalno ponavljaju kako bi maksimalno smanjili vjerojatnost i najmanje pogreške na dan utrke. Senzori mjere svaku vježbu, a snima se i videokamerom, kako bi se naknadno mogla analizirati u cjelini.

Čitavu ovu operaciju Mercedesov tim obavi u zapanjujućih 1,95 sekundi. Tajna uspjeha u suvremenoj Formuli 1 sastoji se u kontinuirano poboljšavanju stotina tisuća sitnih stavki integriranih u bolid, članove tima i samu utrku. Na temelju tih praktičnih spoznaja razvijaju se novi modeli, koji su rezultat kompleksne međuigre kreativnosti i sustavnih mjerenja.

ALGORITAM ČLAN UPRAVNOGA ODBORA

Previous article

NANOTEHNOLOGIJA I NANOROBOTI

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up