INOVACIJESOCIJALNE INOVACIJE

Bill Strickland tvorac teorije socijalne inovacije

0

O važnosti djelovanja Billa Stricklanda piše Carmine Gallo u knjizi „Steve Jobs tajne njegovih inovacija“. Struckland je pohađao srednju školu Oliver u Manchesteru, opasnoj četvrti Pittsburgha. Bio je delikvent i po vlastitim riječima da nije drastično promijenio svoj život završio bio u zatvoru ili na groblju. Drastična preobrazba dogodila se kada je upoznao Franka Rossa koji ga je upoznao s lončarstvom. Umijeće izrade lončarstva i njegova ljepota pobudili su novi smisao života Billa Stricklanda. To ga je izvuklo sa životne stranputice.

Svoja pozitivna iskustva želio je prenijeti na druge pa je pokrenuo izvanškolski umjetnički program pod nazivom Manchesterski majstorski ceh. Strickland je vodio tu udrugu koja je mladež upoznavala sa čarolijama  lončarstva, fotografije i crtanja. S vremenom se u potpunosti posvetio tom izvanškolskom programu te pokrenuo novi – obrazovanje odraslih.

Stricklandova organizacija, Manchester Bidwell, nije samo još jedna u nizu udruga. Riječ je o kulturnoj oazi. Dvadeset godina nakon što ju je pokrenuo, Strickland je prikupio dovoljno novca da ostvari svoj san. Izgradio je novi društveni centar. Centar je projektirao arhitekta koji je surađivao s glasovitim Frankom Lloydom Wrightom.

Danas Manchester Bidwell dočekuje siromašne tinejdžere i nezaposlene s predivnim umjetničkim djelima, posebno dizajniranim namještajem, kvalitetnom hranom i sjajnom koncertnom dvoranom s 350 mjesta u kojoj su natupali velikani džeza kao što su Dizzy Gillespie, Herbie Hancock i Wynton Marsalis.

Carnine Gallo napominje kako se udruga Manchester Bidwell odnosno Bill Strickland smatraju tvorcem teorije socijalne inovacije. To je teorija koja doista funkcionira. Tako  80 posto  od više od 3.000 učenika koji sudjeluju u programima završi srednju školu i upiše fakultet. Istodobno, udruga Manchester Bidwell nezaposlenima pronalazi posao u nekim od najvećih gospodarskih subjekata u Pittsburghu. Među njima je i sveučilište, na kojemu je Strickland član upravnog vijeća.

Strickland je „socijalni inovator“ čije je ime upisano među najistaknutije inovatore u povijesti Pittsburgha, među kojima su : Andrew Carnegie, kralj čelika i dobrotvor koji je razvio jeftin i učinkovit način proizvodnje čelika ; Henry Heinz, koji je, premda je najpoznatiji po kečapu, izumio i princip kuhanja u ekspres loncu, vagon hladnjaču i vakumiranu konzervu ; dr. Jonas Salk, koji je razvio cjepivo protiv dječje paralize ; i mladić po imenu Chad Hurley, koji je razvio novi način distribuiranja videa preko interneta i prozvao ga YouTube.

Strickland nije poput navedenih velikih izumitelja iz Pittsburgha razvio novo cjepivo, novu tehnologiju, novi proizvod ili revolucionarnu proizvodnu metodu, već je artikulirao teoriju društvene promjene koje funkcionira. Ona iziskuje novi oblik socijalnog angažmana.  Njegova nevladina udruga danas je dio obveznog dijela programa studija poduzetništva na poslovnoj školi Harvard.

Penkala i prvi zagrebački laboratorij

Previous article

Kompliciranost i jednostavnost tehničkih izuma

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up