INOVACIJETEHNIČKI IZUMI

Kompliciranost i jednostavnost tehničkih izuma

0

Brojni analitičari visoke tehnologije smatraju kako većinu elektroničke robe široke potrošnje osmišljavaju odnosno inoviraju inženjeri za inženjere. Rezultat toga su u pravilu tehnička čudovišta – uređaji s više mogućnosti i funkcija, nego što će ih većina korisnika ikad poželjeti upotrijebiti. Upute za uporabu su neka vrsta opsežne studije čije čitanje i razumijevanje iziskuje poprilično  vremena.

Stručnjak za inovacije Robert Verganti tvrdi kako je tehnički proizvod pretrpan funkcijama siguran znak kako menadžeri nisu znali što točno žele. Ili nisu imali jasnu i preciznu ideju kakav bi proizvod trebao biti ili su angažirali previše stručnjaka koji su proizvod zakomplicirali.  

Verganti konstatira kako se prilikom angažiranja prevelikog broja istraživača– inovatora pokušava oponašati demokratski proces, a to umanjuje fokusiranost. Takav način rada rezultira pretjeranom i nepotrebnom kompleksnošću koja u konačnici kod potrošača izaziva razočaranje.

Jednostavnost znači fokusiranost na ključnu svrhu proizvoda. Drugim riječima jednostavnost je vrhunska sofisticiranost, rekao je svojevremeno Steve Jobs. Slikar apstraktnog impresionizma Hans Hofman izjavio je :“Sposobnost pojednostavljivanja podrazumijeva uklanjanje onog što nije važno da bi ono što jest nužno dobilo primjeren – maksimalan prostor.“

Za uspješne tehničke proizvode prvenstveno elektroničku robu široke potrošnje od iznimne je važnost da se proces inoviranja provodi u skladu s interesima potrošača.

Dizajneri, inovatori i menadžeri angažirani za razvoj kamere Flip osmislili su test : kad god bi imali spremnu novu verziju prototipa svoje kamere, osoba koja bi je testirala morala je u 30 sekundi upaliti kameru i početi se korisnički igrati njenim mogućnostima. Tek tada je razvoj proizvoda bio završen. Upute nisu gotovo ni potrebne.     

Bill Strickland tvorac teorije socijalne inovacije

Previous article

Appleova filozofija marketinga

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up