KREATIVNE KLASEKREATIVNO MIŠLJENJE

Brainstorming – oluja mozgova

0

Prilikom svakog brainstorminga treba se pridržavati sljedećih pet načela:

– Svi sudionici morali bi se suzdržati od izricanja osobnih ocjena. U brainstormingu je dopušteno sve, jer ne postoji koncept „krive ideje“.

– Sudionici u brainstormingu trebali bi biti u svojevrsnom „slobodnom hodu“. Trebaju se prepustiti sanjarenju i dati mašti na volju te na taj način, a ne analiziranjem svake misli, pokušati riješiti zadane probleme.

– Što veća količina ideja je vrlo važna. Jedna misao odnosno ideja  je poticaj za stvaranje druge.

– Treba poticati „autostopiranje“ – sudionici radionice svoje prijedloge grade na tuđim idejama pri čemu ne smiju pokušavati svojatati odnosno štiti određenu ideju kao „svoju“.

– Ekscentrične i apsurdne ideje su dobrodošle.

Vođenje brainstorminga mora uvažavati nekoliko  principa. Na početku provedbe oluje mozgova treba navesti problem s kojim će se grupa „pozabaviti“ i započeti s preliminarnom diskusijom. Tijekom diskusije treba saznati imaju li pojedini članovi skupine radikalno drugačije stavove o problemu.

Nakon toga, valja izabrati jednu od iznesenih formulacija i odrediti je za središnju temu brainstorminga. Važno da se svi članovi slože s izborom središnje teme.

Poželjno je na početku „zagrijati“ atmosferu iskušavajući na lakšim temama kreativnost i vještine članova tima za brainstorming. Istodobno se treba šaliti. Nakon toga započinje pravi brainstorming odnosno slobodno generiranje ideja vezanih uz formuliranu središnju temu.

U završnom dijelu rekapituliraju se ideje proizašle iz brainstorminga koje tim želi dalje razvijati ili koristiti. Nužno je naglasiti kako je bitan jednoglasni izbor ideja.

Tu svojevrsnu inovativnu odnosno kreativnu seansu treba voditi na duhoviti način, dopuštanjem izlaganja i šašavih ideja, eliminiranjem pokušaja kritiziranja bilo koje ideje bez obzira koliko se ona činila nevjerojatnom ili nepraktičnom. Nužno je zabilježiti sve ideje redoslijedom njihova pojavljivanja, a raspravu završiti najluđom idejom.

Prilikom brainstorminga ne smije se snimati sastanak jer to potencira nelagodu i blokira slobodni tijek misli. Nije poželjno korištenje ploče i slajdova niti dopuštati prisutnost promatrača. Treba izbjegavati prekide i ne trošiti suviše vremena na  uvodnu diskusiju te previše zalaziti u detalje. Kada sastanak izgubi svrhu odnosno kada posustane  generiranje ideja treba ga privesti kraju.

Prognoziranje: Delfi-metoda

Previous article

Stimulacija i značajke menadžerske kreativnosti

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up