INOVACIJETEHNOLOGIJE I ZNANOSTI BUDUĆNOSTI

Umjetna inteligencija

0

Umjetna inteligencija je naziv za tehnologije, ali i za znanstvene discipline koje se bave izradom inteligentnih strojeva, odnosno računalnih programa koji mogu replicirati neke oblike ili karakteristike ljudske inteligencije. Međutim, još uvijek nemamo jasnu i konačnu definiciju, a ni znanje o tome što sve uključuje ljudska inteligencija. No, jedna od glavnih karakteristika inteligencije jest prilagodljivost i sposobnost učenja novih činjenica, koncepata odnosno generalizacija, smatra Tomislav Šmuc, voditelj Laboratorija za strojno učenje i reprezentaciju znanja Zavoda za elektroniku Instituta Ruđer Bošković.

Tomislav Šmuc naglašava kako su danas samo neki oblici te inteligencije, a za koje dobro razumijemo njihove mehanizme, ostvarivi tehnologijama umjetne inteligencije. Bez obzira na povezivanje ljudske i umjetne inteligencije može se očekivati kako će se u budućnosti mehanizmi umjetne inteligencije razvijati neovisno o mehanizmima one ljudske, smatra Šmuc.

Primjena umjetne inteligencije danas je raširena u brojnim područjima a prvenstveno u onima u kojima su jasno definirani mehanizmi prihvaćanja podataka ili informacija, njihovo procesuiranje, te u krajnjoj liniji odlučivanje.

Primjeri korištenja umjetne inteligencije su : prepoznavanje govora, automatsko prevođenje i razumijevanje teksta, računalni vid, ekspertni sustavi za potporu odlučivanju (sustavi pravila) u medicini, sustavi preporučivanja sadržaja ili artikala (WEB), sustavi za pametne gradove (sprečavanje gužvi, smanjenje broja nesreća u prometu, optimalno iskorištavanje energije), autonomna vozila, igranje igara i dr.

Uvođenje sustava podržanih tehnologijama umjetne inteligencije rezultira boljim iskorištavanjem resursa, efikasnijim procesima, većom zaradom, smanjenjem negativnih posljedica ovisno o konkretnom zadatku.            

Procijenjena vrijednost tržišta zasnovanog na umjetnoj inteligenciji do 2020. godine iznosi 47 milijardi USD. Umjetna inteligencija utječe na sve današnje tehnologije te će u narednih 30-ak godina  promijeniti naš način života i poslovanja u znatno većoj mjeri od bilo koje druge tehnologije do sada.

Neke inovativne kompanije već se koriste umjetnom inteligencijom u svakodnevnom poslovanju a jedna od njih je Amazon koja je to realizirala uz pomoć uređaja Amazon Echo. Taj pametni uređaj na korisnički zahtjev pušta glazbu, aktivira budilicu i pruža korisne informacije, primjerice, o prometu i meteorološkim prilikama u stvarnom vremenu. Kompanije poput Amazona možemo nazvati i algoritamskim jer imaju razrađene algoritme te prikupljaju podatke od korisnika koje trenutno analiziraju kreirajući nove spoznaje fokusirane na praktičnu korisnost.

Stephen Hawking, britanski fizičar smatra kako će se umjetna inteligencija u sljedećim desetljećima „okomiti“ na radna mjesta srednje klase i gotovo ih potpuno uništiti. Posla će biti samo za izvrsne, kreativne te malobrojne  nadzornike robota i umjetne inteligencije. Međutim pojedini analitičari smatraju kako su „ugrožena“ i visoko rangirana radna mjesta.

Na taj su mogući problem ukazali i sudionici AI2Future–prve konferencije o poslovnoj primjeni umjetne inteligencije održane u listopadu 2017. godine u Zagrebu. Organizatori su bili tvrtke DRAP.AI i Eventa01. Istaknuto je kako su znanost i znanstvena zajednica od početka bile zainteresirane za umjetnu inteligenciju odnosno od 1950-ih godina.

Na skupu je Jan Šnajder, izvanredni profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu izjavio kako je sada pravi trenutak praktične primjene umjetne inteligencije jer postaje komercijalno zanimljiva. Ona je ostvarila rješenja koja tržištu mogu ponuditi nešto novo. „Smatram kako je sada pravi trenutak i za Hrvatsku da to iskoristi. S jedne strane imamo, izvrsne mlade startupe koji su to prepoznali a s druge strane i veće tvrtke koje prepoznaju potrebu za korištenjem umjetne inteligencije. U krajnjoj liniji imamo izvrsne studente na različitim fakultetima koji su vrlo entuzijastični u tom pogledu i to sada trebamo što bolje iskoristiti“, napomenuo je on.

Kada se govori o umjetnoj inteligenciji postavlja se pitanje trebamo li se je bojati i hoće li zbog tih rješenja biti manje potrebe za ljudskim radom ? Odgovori su različiti i brojni. Klasičan je onaj hollywoodski – kako će nas ona uništiti.

Realnija opasnost su neželjene i neplanirane posljedice koje donosi svaka tehnologija. Može se dogoditi da razvijemo sustave koji su u svojoj namjeri vrlo dobri a učinak na društvo ili pojedince možda bude negativan.      

Biomimetika

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up