INOVATIVNE - STARTUP TVRTKEINOVATIVNE ORGANIZACIJE - IZUMITELJI

Definicije Startupa

0

Postoje brojne definicije startupa a jednu od njih formulirao je   Eric Ries u knjizi Lean startup. On za startup kaže :“Startup je institucija koja je osnovana kako bi stvorila novi proizvod ili uslugu u uvjetima koje karakterizira velika neizvjesnost.“

Prema jednom određenju startup je tvrtka partnerstva ili privremena organizacija stvorena da bi se tražio obnovljiv ili i prilagodljiv poslovni model, a javlja se odnosno funkcionira u različitim oblicima i veličinama.

Dave McClure, poslovni anđeo iz San Francisca i osnivač poslovnog inkubatora 500 startups kaže :“Što je zapravo startup? To je kompanija koja ne zna što je njezin proizvod, tko su joj kupci ni kako na tome zaraditi. Kada spoznate odgovore na sva tri pitanja, više ne govorimo o startupu nego o pravom biznisu.“

S druge pak strane Paul Graham, osnivač startup inkubatora Y Combinator tvrdi kako svaka novoosnovana tvrtka nije nužno startup niti je nužno da startup radi na tehnologiji , uzima novac iz fondova  koji financiraju takve projekte ili ima bilo kakvu vrstu izlazne strategije. Jedino što je nužno je brzi rast. To je malo drugačije shvaćanje  od uobičajenih definicija odnosno predodžbi o startupovima.

Startup je svojevrsni ekonomski fenomen koji u dobroj mjeri ukazuje na određene bitne sastavnice inovativne ekonomije odnosno poduzetništva znanja U današnje vrijeme brojni poslovi mogu se pokrenuti bez većih materijalnih resursa. Potrebno je, prije svega, znanje i kreativnost te pronalaženje odgovarajuće tržišne niše.

Financiranje startupova u Hrvatskoj

Previous article

Opće karakteristike stratup tvrtki i većih inovativnih poduzeća

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up