INOVACIJEOBILJEŽJA I ŠIRENJE INOVACIJA

DIFUZIJA INOVACIJA I AMERIČKI STIL ŽIVOTA

0

Proučavanje difuzija inovacija često se svodi samo na analizu prihvaćenosti neke suvremene inovacije unutar određenog društva, bolje reći tržišta u novije vrijeme. Pomalo se zaboravlja kako je difuzija različitih otkrića, proces koji ima iznimno dugu tradiciju. Kroz svoju povijest ljudi su prihvaćali izume iz različitih kultura i civilizacija. Zbog toga se funkcioniranje, primjerice, zapadnoga društva odvija uz pomoć umreženih inovacija, nastalih u različitim dijelovima svijeta.

Naš svakodnevni život i prije pojave interneta i globalizacije odvijao se pomoću predmeta, izvorno nastalih u različitim državama, bolje reći različitim kulturama i civilizacijama.  Američki antropolog Ralph Linton demistificirao je glasoviti američki stil života, kao posve originalni kulturni i civilizacijski „proizvod“ sjeverno američkoga kontinenta. Slikovito je to opisao, ukazujući na brojne strane inovacije utkane u svakodnevni život Amerikanaca. Lintonov imaginarni, odnosno zamišljeni američki građanin, više srednje klase, dan započinje okružen predmetima, bolje reći proizvodima, nesvjestan njihova podrijetla. Njegovo buđenje i početak dana opisuje na sljedeći način :

Naš američki građanin budi se u krevetu izrađenom po modelu osmišljenom na Bliskom istoku, a koji je djelomično izmijenjen u srednjoj Europi, prije nego što je stigao u Ameriku. Pokrivač može biti izrađen od pamuka uzgojenog u Indiji, ili od lana s Bliskoga istoka, ili od  vune ovaca uzgojenih također na Bliskom istoku  ili od svile iz Kine. Procesi predenja i tkanja pomoću kojih su ovi materijali proizvedeni, prvi put su nastali na Bliskom istoku.

Nakon toga naš američki građanin obuva mokasinke-lagane papučice, koje su izumili Indijanci, te kreće u kupaonu opremljenu uređajima koje su ne tako davno izumili europski i američki inovatori. Skida pidžamu, čije je podrijetlo iz Indije te pere ruke sapunom koji su izumili stari Gali. Nakon toga se brije, a riječ je o obredu, bolje reći ritualu, podrijetlom ili iz Sumera ili iz staroga Egipta.

Vrativši se u spavaću sobu, naš građanin uzima soje odijelo sa stolice u južnoeuropskom stilu, te se oblači. Oblik njegova odijela potiče od kožne odjeće nomada iz azijskih stepa, a cipele su mu od kože čiji je proces štavljenja izumljen u starom Egiptu. Oblik im je kreiran u klasičnim civilizacijama Mediterana. Zatim veže kravatu, koja izravno potječe od marame koju su nosili Hrvati u 17. stoljeću. Pogledom kroz prozor, čija je tehnologija izrade stakla izumljena u Egiptu, provjerava kakvo je vrijeme. Ukoliko pada kiša uzima kišobran kojim su se prvi koristili stanovnici jugoistočne Azije. Stavlja šešir od filca, a riječ je o materijalu pronađenom u azijskim stepama.

Odlazeći na doručak u obližnji restoran kupuje novine i plaća ih novcem, koji je pronalazak nastao u Libiji. Nakon što je ušao u restoran sjeda kako bi bio poslužen. Pribor za jelo sastoji se od tanjura, noža, vilice i žlice. Tanjur je jedan oblik grnčarije koji su arheolozi pronašli u Kini. Nož je izrađen od čelika koji je prvi puta uporabljen u južnoj Indiji, vilica je srednjovjekovni pronalazak iz Italije, dok je žlica nastala u doba Rimljana.

Naš američki građanin započinje doručak narančom iz istočnog Mediterana, dunjom iz Perzije, ili, možda šnitom lubenice iz Afrike. Pri tome ispija kavu, koja je etiopska biljka, dodajući šećer i šlag. Uzgoj i mužnja krava počelo se najprije prakticirati na Bliskom istoku, a šećer je podrijetlom iz Indije.

Nakon voća i prve kave prelazi na vafle, a riječ je o slastici koja se spravlja po skandinavskom receptu od pšenice koja se najprije počela uzgajati u Maloj Aziji. Slasticu prelijeva sirupom od javora, koji su pronašli Indijanci iz istočnih šuma Amerike. Pored svega toga, on ponekad naruči jaje neke ptice iz Indokina ili meso neke životinje iz istočne Azije koje je sušeno i usoljeno prema receptima rasprostranjenim u sjevernoj Europi.

Nakon jela počinje pušiti što je američko-indijanski običaj. Lula potiče od Indijanaca iz Virdžinije, a cigareta iz Meksika. Dok puši čita  dnevne novine, tiskane slovima koja su izumili Semiti, na papiru nastalom u Kini, uz pomoć tehnologije kreirane u Njemačkoj.  

Očevidno je kako američki stil života predstavlja svijet u malom, što nije samo specifičnost kulture života u SAD-u.

BRANSONOV KONGLOMERAT VIRGIN GROUP KAO UTOPIJSKA KOMUNA

Previous article

TEHNOLOŠKI RAZVOJ I ARTIKULACIJA NOVIH PROIZVODNIH MODELA

Next article

Comments

Comments are closed.

Popular Posts

Login/Sign up