KREATIVNOSTZNANJE I KREATIVNA EKONOMIJA

Antropolozi, etnografi i kreativnost

0

U literaturi je zabilježeno kako Intel kao uspješna inovativna visoko tehnološka kompanija u kreativni proces uključuje antropologe i etnografe. Naime, Intel zapošljava  tisuće razvojnih inženjera čiji je zadatak inovirati nove generacije mikroprocesora za računala, automobile, prijenosna  računala, GPS uređaje  i mnoge druge uređaje koji svakodnevno utječu na naš život.

Dok razvojni inženjeri rade na novoj generaciji tehnoloških rješenja radne skupine antropologa i etnografa posjećuju, primjerice, mala indijska sela, obitelji u Maleziji  ili promatraju način na koji se učenici u nekom djelu svijeta koriste računalom u školi. Na taj način antropolozi i etnografi pomažu inženjerima i menadžerima Intela da  svijet promatraju očima svojih korisnika raspršenih u globalnim razmjerima.

Svoje spoznaje antropolozi i etnografi dostavljaju inženjerima koji se njima koriste za razvoj tehnologija koje će se koristiti u svakodnevnom životu ljudi diljem svijeta. Primjerice, postoje bitne razlike između Amerike i Azije kad je riječ o veličini i rasporedu stambenog prostora. Te razlike, s obzirom na to da se Intel bavi razvojem kućne elektronike, utječu na računalna i tehnološka rješenja koja se primjenjuju na lokalnim i regionalnim tržištima.

Antropolozi su otkrili kako su u indijskim selima prašina i neredovita opskrba električnom energijom veliki problem. Zbog toga je Intel razvio prijenosna računala s baterijama većeg kapaciteta i kućištima procesora otpornijima na prašinu.

Utvrdili su kako mnoge obitelji vole pokazivati fotografije i video snimke sa svojih prijenosnih računala. Međutim, za većinu je povezivanje na televizor pretjerano komplicirano, pa se svi okupljaju oko malog zaslona prijenosnika. Na temelju tih informacija, inženjeri su razvili tehnologiju za prikaz kojom prijenosna računala informacije bežično šalju na televizijski ekran.

Starenje i očuvanje mozga

Previous article

Društveni i ekonomski kontekst

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up