KREATIVNE KLASEKREATIVNO MIŠLJENJE

GENIJI SUPERZVIJEZDE I SAMOZATAJNI GENIJI

0

Ne postoji jedinstvena matrica koja bi na univerzalni način opisala i objasnila genijalnost. Dok je Mozart bio slavno čudo od djeteta, Einstein je „procvjetao“ u kasnijim godinama ; Newton je pohađao ugledno sveučilište, a Leonardo je bio samouk ; Goetheovi su roditelji bili visokoškolovani i imali ugledan društveni status, a čini se kako se Shakespeareovi roditelji ni po čemu nisu posebno isticali.

Prvi genijalci – medijske zvijezde

Tijekom talijanske renesanse povezivanje izvanrednih kreativnih sposobnosti s božanskim nadahnućem izražavalo se na vrlo izravan način, tako što se osobama dodjeljivao  pridjevak divino. Od renesansnih majstora, Leonardo i njegovi mlađi suvremenici Raffaello i Michelangelo nosili su naziv božanski.        

Među prve, uvjetno rečeno, medijske zvijezde o kojima se pisalo, te  tako veličao njihov stvaralački opus bio je Leonardo da Vinci. Njega je opisao toskanski slikar i arhitekt Giorgio Vasari u knjizi Život umjetnika objavljenoj 1550. godine. Vasariju je bilo tek osam godina kada je Leonardo umro, a podatke o njemu prikupio je od mnogih umjetnika koji su ga poznavali i dobro ga se sjećali.

Vasari je ujedno veličao „Božanskog Michelangela“ od kojeg je stvorio prvu istinsku superzvijezdu umjetnosti. On je tvrdio kako je Michelangelov talent, dar od Boga, koji takvu sposobnost dodjeljuje samo nekolicini. Pri tome nije spominjao Michelangelove menadžerske sposobnosti.

U arhivima je pronađeno stotine računa kojima je Michelangelo plaćao brojne vrhunski izučene pomagače. Primjerice, nekoliko desetaka vrsnih majstora radilo je na stropu Sikstinske kapele.  Rad brojnih majstora Michelangelo je koordinirao, kontrolirao i usmjeravao, što govori o njegovim iznimnim upravljačkim umijećima.

Uz neprijepornu nadarenost, Michelangelo je uložio neizmjeran trud u osobni razvoj. Već sa samo šest godina znao je klesati i rezati kamene blokove, čemu su ga podučili radnici iz kamenoloma. Do 12 godine proveo je tisuće sati klešući kamenje, a sa 14 je postao naučnik u umjetničkom ateljeu.

Marginalizacija genijalnosti i najmanjeg sveučilišnog kolegija

Nadarenost, upornost i potpuna predanost karakteristična je i za suvremene genije. Neki od njih su anonimni, pa čak i svjesno marginalizirani. Jedan od njih je astrofizičar Subrahmanyan Chandrasekhar koji je predavao na Čikaškom sveučilištu. Njegove su ideje bile tako inovativne i neobične da ih znanstvena zajednica godinama nije prihvaćala.

Svojedobno je Chandrasekhar trebao držati predavanja na astronomskom opservatoriju udaljenom oko 130 kilometara od glavnoga sveučilišnog kampusa. Jako se veselio tim predavanjima, jer je volio prenositi svoje znanje studentima, ali se za ta predavanja prijavilo svega dva studenta.

Neugodno, pa čak i sramotno maleni broj prijavljenih studenata, bio je predmet šale među Chandrasekharovim kolegama na sveučilištu. Veći broj ostalih profesora ponosilo se popularnim kolegijima s velikim brojem prijavljenih studenata. Od Chandrasekhara se očekivalo kako će otkazati kolegij, jer bi u protivnom, zbog samo dva studenta, morao putovati sporednim cestama 260 kilometara (tamo i natrag) kako bi ih održao.

Međutim, on to nije učinio jer je jako volio svoj predmet, te je obožavao predavati. Sa svoja dva studenta, pored ostaloga, razmjenjivao je mišljenja, iznosio i razrađivao različite neobične odnosno kreativne ideje. Veselilo ih je smišljanje novih načina opisivanja i razumijevanja stvarnosti. Bio je to najmanji kolegij u povijesti sveučilišnog obrazovanja kojem su se drugi rugali. 

Kasnije su oba njegova studenta dobila Nobelovu nagradu za fiziku, a onda je i sam Chandrasekhar nagrađen Nobelovom nagradom, također, za fiziku. Smislio je i razradio model zvjezdane evolucije, koji je postao temeljem teorije o crnim rupama.

Tako je njegov kolegij, kojega su kolege u prvo vrijeme ismijavale, postao najuspješniji sveučilišni kolegij u povijesti. Svi njegovi sudionici postali su nobelovci.

KREATIVNA ZABAVA RICHARDA FEYNMANA

Previous article

EUROPEAN INNOVATION SCOREBOARD – EIS

Next article

Comments

Comments are closed.

Popular Posts

Login/Sign up