AUTORSKO PRAVOZNANJE I KREATIVNA EKONOMIJA

Autorsko pravo

0

Parlament kraljice Ane donio je Zakon o autorskim pravima 1710. godine, prvi u svijetu. Gravure su dobile zaštitu 1734. godine, tekstilni uzorci 1787. godine, skulpture 1814. godine, glazbene izvedbe 1833. godine, a slike, crteži i fotografije 1862. godine.

Pisac Logan Persal Smith ustvrdio je u svom djelu Riječi i idiomi kako kršćanstvo upotrebljava latinsku riječ creator  i creare (stvarati) isključivo za opisivanje Boga i njegovih djela. Samo Bog može stvarati a sve što je stvorio je originalno, pa čovjeku preostaje samo preuzimati ono što je Bog stvorio.

„Eureka“ je grčka riječ za „našao sam“ ili „imam ga“  koju suvremeni Grci još uvijek uzvikuju u svakodnevnom životu kada, primjerice, nešto pronađu bila to neka nova teorija ili izgubljeni ključ.

Immanuel Kant napisao je u Kritici moći suđenja 1790. godine : „Svaki umjetnički rad sastoji se od stvaralačkog duha u nekom fizičkom predmetu. Ljudi mogu kupiti fizički predmet, ali duh, dušu ne mogu kupiti.“ Međutim dodali bismo kako neko umjetničko djelo kod promatrača ili kupca može inicirati  određeni estetski i duhovni doživljaj na temelju kojeg vrednuje umjetnički uradak.

Ako plagiramo neki francuski roman iz 19. stoljeća kojem su već davno istekla autorska prava, piščevi nasljednici mogu tužiti plagijatora u pojedinim zemljama. U SAD-u ili Velikoj Britaniji takva mogućnost gotovo i ne postoji. Umjesto dvadesetogodišnjeg monopola koji vrijedi za patente, autorsko pravo pruža dugoročniju zaštitu  koja obuhvaća autorov život te dodatnih 70 godina nakon smrti. 

Autorsko pravo omogućava jedinstvenu zaštitu gotovo svih elemenata brenda a od međunarodnih ugovora ističemo Bernsku konvenciju o zaštiti književnih i umjetničkih djela prvobitno potpisanu 1886. godine i Međunarodnu konvenciju za zaštitu umjetnika izvođača, proizvođača fonograma i organizacija za radiodifuziju – Rimska konvencija iz 1961. godine.

Primjer Bugattia

Previous article

Patenti kao element poslovne strategije

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up