POVIJESTPOVIJEST VISOKE TEHNOLOGIJE

Povijest računalne industrije – Babbage

0

Prapovijest računalne industrije seže u 19. stoljeće i vezana je za rad Charlesa Babbagea  koji je živio od 1791. do 1871. godine. Kada je Babbage umro The Times se narugao kako je Babbageovo djelo širokoj publici uglavnom nepoznato, a oni koji su ga poznavali nisu ga baš cijenili. Richard Shipshanks, Babbageov najžešći kritičar pisao je 1854. godine  o novcu uloženom u  Babbageov rad na sljedeći način :“Mogli smo barem dobiti neku pametnu igračku.“

Babbage je studirao na Cambridgeu gdje se iskazao kao sjajni matematičar. Godine 1822. počeo je raditi nacrt prvog automatskog računala na svijetu te je od kraljevskog kancelara za financije dobio 1.500 funti  za ostvarenje svoje dalekosežne zamisli bolje reći inovacije. Tom je uređaju, diferencijalnom stroju broj 1 Babbage posvetio idućih deset godina svog života, piše Jon Balchin.  

Na revolucionarnu zamisao o računskom stroju odnosno na radikalno inoviranje Babbagea je navelo razočaranje numeričkim tablicama koje su bile krcate pogreškama zbog ljudske nesavršenosti. Vjerovao je kako će pogreške nestati pronađe li mehanički stroj za  izvođenje kompliciranih proračuna.

Godine 1834. Babbage je idejno zamislio svoj najveći pronalazak odnosno prijelomnu inovaciju. Radilo se o prvom programiranom računalu koji je nazvao analitički stroj. Koncept tog uređaja bio je blizak svestranom stroju odnosno prilično sličan današnjim računalima. Njegov nacrt predviđao je programe napisane pomoću nizova bušenih kartica. Predvidio je i čitač sposoban provesti naredbe zabilježene na bušenim karticama, memoriju u koju su se mogli spremati rezultati, sekvencijalnu kontrolu i druge funkcije koje zatičemo u računalima iz 20. stoljeća.

Babbage je za najnoviji projekt tražio financijska sredstva ali vlasti nisu pristale na to jer su u prvi i nedovršeni projekt uložili 17.000 funti. Godine 1842. vlada je potvrdila kako najzad diže ruke od izvornog Babbageova projekta. Ujedno je obznanjeno kako više neće financirati niti jedno njegovo buduće istraživanje.

S vremenom je dizajnirao i diferencijalni stroj broj 2  koji je bio mnogo jednostavniji model. Trebao mu je samo mali dio od početnih 25.000 dijelova u prvom stroju (diferencijalni stroj broj 1). No, niti za ovaj projekt nije dobio novca.

U čast 200. obljetnice Babbageova rođenja 1991. godine skupina suradnika londonskog Muzeja znanosti napokon je prema izvornom Babbageovu nacrtu sastavila stroj broj 2 koji je uspješno proradio.   

Vizije i prijelomne (radikalne) inovacije

Previous article

Povijest računalne industrije – Turing

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up