POVIJESTZANIMLJIVOSTI KROZ POVIJEST

PROCVAT FIRENCE I MEDICIJEV EFEKT

0

Kreativno okruženje oduvijek je poticalo inovativni rad u znanosti, gospodarstvu,  umjetnosti i ostalim područjima ljudskoga djelovanja. U geografskom pogledu kreativno okruženje može biti regija ili grad. Unutar pojedinih gradova razvijaju se kreativne četvrti u kojima postoje okupljališta kreativaca, kao što su kavane ili galerije. U pravilu, umjetnost se kroz povijest najsnažnije razvijala u bogatim gradovima koji raspolažu  financijskim resursima za naručivanje velikih projekata, čiji su realizatori često najveći umjetnici svoga vremena. 

Jedan od takvih gradova, koji je imao značajnu ulogu u kreiranju europske kulture, je Firenca. Još u 15. stoljeću Firenca je svojim bogatstvom privlačila mnoštvo umjetnika i intelektualaca, zbog kojih je postala žarištem humanističkoga pokreta i duha novoga doba. Firentinska buržoazija, bolje reći poslovni ljudi, bili su zaokupljeni izgradnjom veličanstvenih palača i ostalih grandioznih građevina, pri čemu su graditelji koristili lokalni pješčenjak, poznat kao pietra serena, i strogu simetriju nove renesansne arhitekture. To je rezultiralo prepoznatljivom i atraktivnom arhitekturom.

U kraćem vremenskom razdoblju, druge polovice 15. stoljeća, izgrađeni su, primjerice,  Ponte Vecchio, jedan od najljepših gradskih mostova, Palazzo Rucellai, palača istančanoga sklada, te zadivljujuće zdanje Palazzo Pitti. Riječ je o građevinama, koje svjedoče o iznimnoj kreativnosti arhitekata, ali i financijskoj moći firentinskih građana.  

Za uljepšavanje grada, u tako velikoj mjeri, bile su zaslužne i brojne radionice u kojima su umjetnici i obrtnici stvarali i proizvodili potrebne materijale, umjetnička djela i veličanstvene ukrase. U drugoj polovici 15. stoljeća, Firenca je imala oko 150.000 stanovnika, a djelovalo je 54 radionice za obradu mramora, 84 stolarske radionice, 83 radionice za svilu i 270 radionica za vunu, kao i 40 zlatarnica. Tu su radili vrhunski obrtnici i kreativci koji stvarali reprezentativne predmete, odnosno umjetnine primijenjene umjetnosti.

Obrtnici bolje reći umjetnici međusobno su razmjenjivali osobna iskustva i umijeća, stvarajući tako poticajnu atmosferu za kreativan rad. Obrtnička i umjetnička kreativnost bila je rezultat mukotrpnoga naukovanja, kako bi se svladale sve tajne zanata. Naukovanje se odvijalo u bottegi. To je bilo jezgro kreativnoga stvaralaštva u Firenci, koje je izgledom bilo istovjetno stolarskom, mesarskom ili krojačkom dućanu.

U boteggi su radili vrsni umjetnici i obrtnici koji su izrađivali ne samo slike i skulpture, već dijelove oklopa, crkvena zvona, svijećnjake, ukrašene drvene škrinje, grbove, makete za građevinske projekte, zastave za svečanosti, kao i rekvizite i kulise za kazališne predstave.

Naučnici su se u njima, pored ostaloga, upoznavali s umjetničkim materijalima, koje nije bilo moguće kupiti u trgovinama, već su se pripremali u radionici. Svaki dan su morali samljeti i izmiješati svježe pigmente, a njihovo učenje uključivalo je i izradu kistova, pripremu glazura, stavljanje zlata na pozadine, te konačno, nakon nekoliko godina, i slikanje. Na koncu su stjecali  titulu majstori obrtnici i bili primljeni u pripadajući obrtnički ceh ili udrugu.

Goleme kreativne potencijale Firence treba pripisati i obitelji Medici. Lorenzo de Medici i članovi njegove obitelji, aktivno su sudjelovali u angažiranju najvećih umova, odnosno umjetnika svoga doba, na realizaciji brojnih projekata u tom gradu. Ta bogata i utjecajna obitelj imala je presudnu ulogu u stvaranju temelja i pokretanje najvećega kulturnoga preokreta U Europi koji je započet upravo u Firenci.

Taj angažman bi je toliko važan da je prozvan efekt Medicia. Povjesničari pripisuju zasluge obitelji Medici za poticanje inovacija, jer je poduzela svjesne napore da na jednom mjestu okupi ljude iz različitih područja i disciplina – arhitekte, kipare, pjesnike i slikare.

KREATIVNI POTENCIJAL SLUČAJNIH SUSRETA I MODEL MBWA

Previous article

BRANSONOV KONGLOMERAT VIRGIN GROUP KAO UTOPIJSKA KOMUNA

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up