POVIJESTPOVIJEST IZUMA

Prve naftne bušotine

0

U prvoj polovici 19. stoljeća nafta se vadila kopanjem rovova, jama i bunara iz kojih se vadila na površinu. Kitovo ulje bilo je tada najraširenije gorivo a ujedno se koristilo i desetak tekućih goriva na bazi ugljena. Veliki ulov kitova doveo ih je gotovo do istrebljenja a postupci destiliranja ugljena bili su skupi. Zbog toga se tragalo za izdašnijim i jeftinijim gorivom.

Samuel Kier ljekarnik iz Pittsbourgha razradio je ideju bušenja nafte kojom bi se mogla vaditi i duboko ispod zemlje. Nova tehnologija promovirala se kao Kierov patent i počela se primjenjivati u njegovoj kompaniji Pennsylvania Rock Oil Co. koju je osnovao s partnerima. Operativne poslove vodio je Edvin l. Drake a prodaju je osiguravao Benjamin Sullivan. Naftu su prodavali za potrebu izrade ulja za petrolejske svjetiljke. Interesantno je spomenuti kako je prvu petrolejsku svjetiljku konstruirao Poljak Lukesievicz 1848. godine.

U lipnju 1859. godine pomoću bušećeg postrojenja koje se inače koristilo za dobivanje soli Drake je započeo spori proces bušenja podzemnih naslaga. Nafta je pronađena na dubini od 23 metra 27. kolovoza 1859. godine. Grupa autora u knjizi „Stoljeće nafte“ konstatiraju kako je time označen početak primjene nove tehnologije vađenja nafte.

Ubrzo nakon toga na bušotini je instalirana dubinska sisaljka koje je omogućila vađenje do tada nezamislivih količina nafte – 10 barela nafte na dan  (barel označava bačvu zapremine 158,98 litara). Zbog usporedbe navodimo kako danas samo zemlje OPEC-a proizvode preko 30 milijuna barela nafte na dan.  

Nafta se u prvoj polovici 19. stoljeća koristila ponajviše kao sredstvo za liječenje i koštala je oko 42 USD po barelu. Nakon što se počela upotrebljavati  za rasvjetu cijena joj je pala na 20 USD po barelu. Inovativna nova tehnologija vađenja nafte srušila je njenu cijenu na četiri USD po barelu a 1861. godine  spustila se na rekordno niskih 10 centi po barelu.

Vidljivo je kako je nekoliko isprepletenih inovacija i procesa stvorilo preduvjete za nastanak industrije nafte. Konstruiranje prve petrolejske svjetiljke, početak primjene nove tehnologije vađenja nafte, iznalaženje njene nove primjene (za petrolejske svjetiljke–rasvjetu) te dramatičan pad cijene nafte omogućili su nastanak industrije nafte koja je kao glavni energent 20. stoljeće omogućila brzi razvoj brojnih industrija i djelatnosti poput automobilske industrije i transporta.

Bellov telefon

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up